Modruje: Marko L.

Drage spremljevalke, dragi spremljevalci, gledalke in gledalci, predvsem pa udeleženci tekmovanj v obeh naših ligah – zastor je padel. Končana je torej sezona 2023. Zmagovalci se veselijo, poraženci so morda imeli kako žuto minuto, življenje pa teče dalje.

V današnjem članku se bomo nekoliko podrobneje spoznali s podatki, ki zajemajo dogajanja v obeh posameznih ligah, pa tudi skupno.

Ekstra liga

Letos je bilo v Ekstra ligi odigranih skupno 55 tekem;
– 42 od tega v rednem delu (13 v aprilu, 25 v maju in 4 v juniju) ter
– 13 v končnici.

Ekstra liga: uvrstitve po uvodnem delu sezone

 

Na teh tekmah je bilo doseženih 735 golov;
– 585 od teh jih je padlo v rednem delu, pri čemer so bili najučinkovitejši Pacienti (103 zadetki), najmanj pa Kengo Kingsi (66 golov)
– 150 golov je bilo doseženih v končnici; največkrat so zadeli hokejisti Kluba radovljiških študentov (43 golov), najmanjkrat pa igralci Fischer Hockey Teama (3 goli); potrebno je seveda misliti na to, da so moštva v končnici odigrala različno število srečanj.

Če se ozremo še na drugo stran igrišča, lahko ugotovimo, da je v rednem delu Ekstra lige najmanj golov prejela ekipa Kluba radovljiških študentov (66), največkrat pa so po pak v svojo mrežo morali Krofki (110-krat).

Stara resnica je, da se v končnici začne vse znova, igra se tudi drugačen hokej. Ker absolutno število prejetih golov zaradi različnega števila odigranih tekem na tem mestu ni relevanten podatek, podajamo le povprečje prejetih golov. Najboljšo obrambo so tudi v končnici imeli pri Klubu radovljiških študentov, saj so v povprečju prejemali le 4,33 golov na tekmo. Najslabše so se v tem pogledu odrezali Luftarji, ki so morali na odigrano tekmo v svojo mrežo po pak povprečno 9-krat.

Jure SOTLAR, najučinkovitejši igralec Ekstra lige

 

S titulo najbolj učinkovitega igralca sezone se je lahko okitil Jure SOTLAR (KRŠ), ki je v prvem delu sezone po točkah osvojil tretje mesto (enako število točk sta imela še Urban in Jaka SODJA), vendar je od igralcev, ki jima je v tem pogledu gledal v hrbet, odigral manj tekem. V prvem delu je tako vseh dvanajst tekem odigral Luka GOMBOC (Pacienti) in na njih zbral 44 točk (22 golov + 22 podaj). Sledil mu je – prav tako z 12 odigranimi tekmami – Žiga MEHLE (Krofki), ki je dosegel 36 točk (23+13).. Že omenjeni absolutni prvi strelec Ekstra lige Sotlar je odigral le osem tekem in na njih zabil 25 golov ter dodal še devet podaj. Na ta način je dosegel 4,07 točke povprečno na tekmo (Gomboc 3,66; Mehle 3,00).

Mali čarovnik s pakom (Sotlar) je v končnici na šestih odigranih tekmah dodal še 23 točk (15 golov + osem podaj), s čimer je svoje povprečje (3,83) spustil malenkost pod 4,00; takega je namreč beležil v uvodnem delu sezone. Blizu mu je bil ponovno Mehle, ki je na petih odigranih tekmah dosegel še 18 točk (13+5), s povprečjem 3,6 točke na tekmo. Oba omenjena je s povprečjem (4,25) na štirih odigranih tekmah prehitel Žan JEZOVŠEK (Pink Panthers, 7+10), ne pa seveda tudi pri absolutnih številkah.

Takole je sicer sistem beležil te zadeve:

Za najkoristnejšega igralca Ekstra lige je bil na koncu razglašen Žiga MEHLE (Krofki), za najboljšega vratarja pa Matej PUKŠIČ (Luftarji).

Končni vrstni red:

1. Klub radovljiških študentov (KRŠ)

2. Pink Panthers

3. Pacienti

4. Krofki
5. Fischer Hockey Team
6. Luftarji
7. Kengo Kings

Klub radovljiških študentov se je ponovno okitil z naslovom najboljših v Ekstra ligi

———-

Prva liga

V sezoni 2023 je bilo v Prvi ligi odigranih 123 tekem;
– 91 od tega v rednem delu (33 v aprilu, 55 v maju in 3 v juniju) ter
– 32 v končnici.

 

Prva liga: uvrstitve po uvodnem delu sezone

 

Na tekmah v Prvi ligi je bilo doseženih 1406 golov;
– 1048 od teh jih je padlo v rednem delu, pri čemer so bili najučinkovitejši igralci Timinga Mojstrane (112 golov), najmanj pa hokejisti Freaky Teama (43 zadetkov)
– 358 golov je bilo doseženih v končnici; največkrat so s svojimi izstrelki mrežo tekmecev našli hokejisti Conditusa (43 golov), najmanjkrat pa igralci Witch Doctorsev in Black Steelersev (5 golov), pri čemer je seveda tudi potrebno vzeti v poštev, da so v končnici moštva odigrala različno število tekem.

V obrambnih nalogah so bili v rednem delu Prve lige najbolj pazljivi Jaka muda, ki so v svojo mrežo spustili le 45 pakov. Najbolj prepustna obramba v prvem delu je bila tista od Witch Doctorsov, ki so v lastni mreži na tekmah našli kar 110 pakov. Zanimivost: tudi Krofki – kot v tem pogledu najslabši – v Ekstra ligi, so v uvodnem delu dobili enako število golov.

Tudi za Prvo ligo seveda velja, da v končnici absolutno število prejetih golov zaradi različnega števila odigranih tekem ni relevanten podatek. Najbolj pazljivi pred svojimi vrati so bili sicer igralci Timinga Mojstrane ter Dobravskih Rangerjev, ki so skozi spustili po 4,33 pakov na tekmo. Zanimivost: enako uspešni so bili najbolj trdni v obrambi v končnici Ekstra lige – KRŠ-jevci. Obrambi so se praktično pozabili posvečati igralci Black Steelersov, ki so na dveh odigranih tekmah v mrežo povprečno spustili po 12,50 golov.

Anže PODREKAR, najučinkovitejši igralec Prve lige

 

Najučinkovitejši igralec sezone v Prvi ligi je postal Anže PODREKAR (Timing Mojstrana). V uvodnem delu lige je odigral vseh 13 tekem ter na njih dosegel neverjetnih 59 točk za 32 golov in 27 podaj. Resda na nivoju nižje, ampak omenjeni je imel v prvem delu še višje povprečje (4,54) od najboljšega v Ekstra ligi (Sotlar; 4,03). Petdeset točk (28+22) je v prvem delu tekmovanj dosegel tudi – zdaj že – novopečeni očka Dejan TRKULJA (Strele z Bele, 28+22, povprečje 4,16). Tretji v uvodnem delu sezone je bil mladi Aljaž HROBAT PLEMELJ (Outwet Junior), ki je na dvanajstih odigranih tekmah dosegel 47 točk (35+12; povprečje 3,92).

Absolutna točkovna učinkovitost Anžeta PODREKARJA se je v končnici zmanjšala, gre pa to na rovaš tega, da je njegova ekipa z vsemi nasprotniki opravila po hitrem postopku in ni igrala nobene dodatne tekme. Anže je na šestih tekmah dosegel še 15 točk (9+6; povprečje 2,50), s čimer je le za eno samo samcato točko na koncu prehitel Dejana TRKULJO, ki je v končnici prav tako odigral šest tekem, na njih pa dosegel 23 točk (15+8). Z gotovostjo je moč trditi, da se je razlika med igralcema ustvarila na tekmi razlike v prvem delu; Dejan je namreč odigral tekmo manj. V drugem delu je v absolutnem smislu največ točk sicer dosegel Mai CRNKIĆ (Conditus, 9 tekem, 18+14, povprečje 3,56). Tretji Martin BIZJAK (tudi Conditus) je imel na devetih odigranih tekmah enako število točk, kakor Trkulja na šestih (23; 11+12).

Sistem je zabeležil zadeve takole:

Za najkoristnejšega igralca Ekstra lige je bil na koncu razglašen Aljaž HROBAT PLEMELJ (Outwet Junior), za najboljšega vratarja pa Urban HAFNER (Jaka muda).

Končni vrstni red:

 1. Timing Mojstrana

 2. Jaka muda

 3. Conditus
 4. Trim tim
 5. Dobravski Rangerji
 6. Strele z Bele
 7. Vikingi
 8. Hockey Rocks
 9. Outwet Junior
 10. Golazen
 11. Fest ekipa
 12. Black Steelers
 13. Witch Doctors
 14. Freaky Team

Spletna stran & zapisnikovanje

Na na novo postavljeni spletni strani je bilo v tej sezoni (s pričujočim vred) objavljenih 63 člankov. Še nekaj pripravljenih je končalo v “smeteh”, temu pa so botrovale aprilske odpovedi tekem. Članke je prebralo 32,499 bralcev, kar pomeni približno 532 bralcev na članek v povprečju.

Podpisani sem tako v aprilu (zraven so prišteti tudi poskusni članki iz marca) uspel v 21 člankih s svojimi dovtipi (včasih bolj, drugič manj zabavnimi) uspel prepričati 10,895 bralcev, povprečno 519 na članek.

Maja je bilo na voljo novih 21 prispevkov, ki so generirali 10,270 bralcev, povprečno 489 na pisarijo.

V juniju je luč sveta, interneta ter bralcev ugledalo še 21 člankov (smo stabilni, ane? 😉 ), ki so privabili 11,334 bralcev, v povprečju torej 540 na članek.

Verjamemo, da se bo povprečje še nekoliko dvignilo s tem člankom.

V članke smo v tej sezoni namontirali 367 fotografij in grafik, ki jih je bilo treba poprej posneti ter obdelati. Še mnogo, mnogo več, jih je romalo v virtualni smetnjak.

Podpisani sem izpolnil 178 regularnih zapisnikov (ter nekaj tistih, ki so zaradi odpovedi romali v smeti). Na njih sem vpisal ter na internet malce kasneje vnesel 2141 golov in dve (ali morda tri?) kazni. Še kak trenutek v vesolju kasneje sem jih povedal po ozvočenju. Spričo obilice dela sem večino znancev, ki so me ogovarjali, preprosto ignoriral, saj je bila glava (vsaj želel bi si tako) v fokusu multi-tasking početja. Ker pa so otroci naše največje bogastvo in se z njimi prav dobro razumem – četudi me sprva gledajo zelo nezaupljivo – sem jim multi-taskingu navkljub uspel podeliti včasih kak bonbon ali liziko.

Prav tako zaradi osebnih preferenc (rad bi prav tako zapisal, da se z njimi prav dobro razumem, a to ne velja v vseh primerih 😀 ), sem večinoma opazil plavolaske, včasih popustil vse skupaj in tudi z njimi kako rekel. Tudi one me sprva gledajo zelo nezaupljivo … enako pa je tudi kasneje 😀

Vaš omiljeni reporter v elementu

 

Slabše nam je šlo na Facebooku. Avtor si krivdo za to pripisujem sam, saj bralcev nisem uspel zanimirati do te mere, da bi jih več stisnilo kak všeček, ali pa morda celo podalo kak komentar. Včasih se človek potem vpraša, ali je res tako težko klikniti na tisti palec, na ta način vsaj simbolično podati priznanje nekomu, ki se je potrudil ter – zaradi delujočih Facebookovih algoritmov – članek pred oči poriniti večjemu številu bralcev. Da pa ne bo izpadlo tole eno samo kritiziranje – od dobrih 500 povprečnih bralcev članka jih je vsak dan med 10 in 20 stisnilo všeček. S komentarji pa … te stvari bomo morali še natrenirati 😉

Zahvale in pohvale

Kopici ljudi se je potrebno zahvaliti za to, da sta bili tekmovanji v obeh ligah izpeljani brez resnejših težav. Ogromno organizacijskega dela je seveda opravil generalni direktor Jaka BASSANESE; brez njega tekmovanji ne bi bili to, kar sta. V operativnem smislu … sem se podpisani hvalil že alinejo višje.

Pohvale gredo tudi sodnikom, na čelu z legendarnim Aleksandrom GRUŠKOVNJAK-om, ki je odsodil večji del tekem. Precej sta jih tudi Nejc BERLISK in Anže BERGANT, zdravje pa je dopuščalo le krajše angažiranje Denisu CRNKIĆu. Daminega imena ne bomo omenjali, smo pa hvaležni, da je vskočila, ko nikogar drugega ni bilo na voljo.

Nadalje gredo zahvale vodjem ekip, ki so vestno prijavljale tekmujoče hokejiste. Nekatere so izkoristile možnost vnaprejšnje prijave na internetu, druge so pač moštva prijavljale pred samimi tekmami. Nekaj malega zamudnikov (pri prijavah ali prisotnosti na plati) smo štrafali s kazenskimi minutami, pa je bil volk cel, koza sita, Bosna pa mirna … al’ kako gre že to? 😉

Zahvale gredo ekipam, ki si letos niso delale sramote s kakimi pretepi. Nekaj iskric je sicer bilo, a so za šport, s katerim se ubadamo, najbrž razumljive.

Tudi v pogledu poškodb ni bilo večjih problemov; nekaj krvi je sicer bilo, vendar prejkone bolj kot plod nesrečnih okoliščin. S pomočjo dobrih donatoric/jev, smo uspeli zadeve poflikati, za kaj resnejšega pa tako nismo usposobljeni.

Posebej je treba pohvaliti zvesto navijaško skupino Conditusovih slaščičarjev, ki je spremljala prav vse njihove tekme. V nekatere zremo prav z občudovanjem. Precej gledalcev so generirala tudi Jaka muda, pa Pink Panthersi in nekaj malega (a glasnega) tudi Krofki. Tudi ostale ekipe so seveda imele nekaj spremljevalcev (no, oko se nam je zataknilo bolj na spremljevalkah …), zato vsem skupaj ena velika H V A L A za zvesto spremljanje dogajanj.

Malce žleht, ampak iskreno, se zahvaljujemo tudi sosedu (on bo že vedel, kateri je), ki nam že drugo leto zapored NI poslal na obisk plavega orkestra (policije), čeprav je bila v prvih letih to preprosto tradicija. Sicer pa bi kako Suado menda res lahko zapeli skupaj. 😀

Ekstra pohvale gredo puncam pri Klubu radovljiških študentov, brez katerih bi podpisani težko izpeljal zaključni dan ter podelitev; posebno omembo si zasluži njihova šefica (v odhajanju) Aleks N.

Ko pa smo že pri zadnjem dnevu – na pobudo podpisanega smo v sklad za pomoč Alešu KRANJC-u uspeli zbrati 532 EUR, ki jih je šef lige takoj naslednji dan predal Andreji, soprogi omenjenega hokejista. Prav vsem donatorjem posebej iskrena hvala!

Predaja zbranih sredstev; foto: FB profil J.B.

Zahvaljujemo pa se tudi Občini Radovljica in Masažnemu salonu Rožca.

Aja, pa preden pozabimo – tistim zgoraj se zahvaljujemo za stoletne pošiljke dežja in nižjih temperatur, ki so hokejistom življenje delale znosnejše, zapisnikarju pa neznosnejše. Zahvaljujemo pa se tudi za milostno vreme na zadnji dan sezone.

Tako, za letos so to zaključne besede. Na Facebooku bo sledilo sicer še nekaj fotografij. Hvala vsem skupaj za sodelovanje in … se vidimo ob letu osorej!

Marko LUKAN

P.S. Saj danes pa boste všečkali, kajne?