Modruje: Marko L.

Sezono 2024 smo s sobotnim maratonom spravili pod streho. In s tem dejansko mislimo – pod streho, saj smo od petinštiridesetih igralnih dni večino časa pogledovali v nebo v upanju, da bo scalo le toliko, kolikor ima tisti zgoraj – s komerkoli že – v pogodbi, ne pa toliko, da bi nam prekinilo termin(e). A tudi brez prekinitev in odpovedi žal ni šlo.

Zares toplih dni je bilo bore malo, kar pa hokejistom v principu kar ustreza. Bolj sem zaradi mraza in konstantne vlage ves čas godrnjal edina nepremičnina v ligi – pisec tega članka … pa čeprav se v kaki ekipi menda ne bi strinjali, saj so zaradi pičlih učinkov, kdaj tudi kakemu igralcu podelili kak podoben naziv. Ker smo po pogodbenih obveznostih dolžni imeti vremenski kotiček, smo se tega z zgornjimi stavki pravkar odkrižali.

Poleg z vremenom, smo letos imeli poteškoće tudi z opremo in sosedi, ki so dvakrat tekom sezone prijavili preveč glasno glasbo, pri čemer mi do finalnega dne sploh nismo povlekli kabla do kompjuterja, kaj šele pognali kakih Iron Maiden, pa imamo dve taki priliki v dobrem še za naslednjo sezono. Res pa je, da do obiska policije zdaj že dve leti – v nasprotju z vsemi poprejšnjimi sezonami – ni prišlo, pa je menda vseeno treba reči, da se tu in tam pojavi trohica zdravega razuma; v športnem parku je pač slišati obilico zvokov. Slišati pa jih je ob normalnih urah in zapovedanih terminih.

Nismo pa se v uvodu odkrižali igralcev, zato je prav, da jih na tem mestu  – vsaj nekaj najbolj izpostavljenih – tudi omenimo.

Prva liga – najboljši igralci

Za najboljšega vratarja Prve lige smo proglasili čuvaja mreže ekipe Picerija pod velbi Poljče – Marka JUSTIN – a.
Najkoristnejši igralec Prve lige je bil prav tako član zgoraj omenjene ekipe Anže BERGANT.
Z naskokom najboljši strelec lige pa je bil član zmagovite ekipe Jaka PODREKAR (Timing Mojstrana).

Kakor je to navada v teh krajih (ljudske šege in običaji), bi se nemara kdo lahko skregal zaradi zgoraj zapisanega izbora, ampak res težko bi pa argumentirano oporekal. Kakorkoli že, tisti, ki so se letos menda čutili spregledane in zapostavljene, se bodo v sezono ’25 torej pognali s še večjim entuziazmom in željo po … boš ti že vidu, kdo sem jest!

Ekstra liga – najboljši igralci

Najboljši vratar Ekstra lige je postal čuvaj mreže zmagovitih Pacientov – Timotej PANČUR.
Najkoristnejši igralec Ekstra lige je postal član finalistov Pink Panthersov – Žan JEZOVŠEK.
Najboljši strelec Ekstra lige pa je bil letos spet Jure SOTLAR, član tretje uvrščenih KRŠ (Klub radovljiških študentov).

Dobro, če drugega ne, bi se pa vsaj s tem izborom vsi strinjali, mar ne? Ker … smo pa le ena taka luštna skupnost samih dobronamernih ljudi in hokejistov, v kateri ni zavisti, ni pametovanj, nihče ne privošči sosedu, da bi mu crknila palica in se imamo nasploh vsi radi, kakor stari gadi.

Naj bo tako, ali drugače, vsem šestim zgoraj omenjenim je potrebno priznati določeno mero ekscelence in jim za letošnje predstave čestitati.

Ligaški del v Prvi ligi

Že v rednem delu sezone so bili dominantni kasnejši zmagovalci Timing Mojstrana, ki so v enajstih tekmah dosegli enajst zmag; trikrat od tega z mercy-rulom … pa še kdaj so bili blizu. Pri tem so časomerilci prikladno dosegli tudi 111 golov, kar je bilo natanko deset več od drugih najučinkovitejših – novincev v ligi Bad Mammoths (101) in enaindvajset več od tretjih najučinkovitejših v rednem delu sezone – dobravskih Picerije pod velbi Poljče (90).

Z najboljšo obrambo prvega dela lige se lahko ponašajo Strele z Bele, ki so na enajstih tekmah prejele 40 golov. Drugi najbolj pazljivi so bili Picerija pod velbi Poljče z 41 prejetimi goli in tretji še za gol manj pazljivi Timing Mojstrana (42).

Končnica v Prvi ligi

Ker ekipe niso odigrale enakega števila tekem v končnici, izražamo njihovo učinkovitost s povprečno doseženimi goli na tekmo. Spet so bili najučinkovitejši igralci Timing Mojstrana, ki so na le petih odigranih tekmah, ki so jim zadoščale za osvojitev naslova, dosegli prav toliko zmag, pri tem pa povprečno zabili 8,8 golov na tekmo. Z učinkovitostjo so jim sledile Strele z Bele (povprečno 6,33 doseženih golov na šestih odigranih tekmah), tretji v tem pogledu pa so bili Bad Mammoths (povprečno 5,40 doseženih golov na petih odigranih tekmah).

OPOMBA: kako pomembne so tekme v prvem delu lige je pokazala uvrstitev – vse štiri prvo uvrščene ekipe po prvem delu so natanko enako uvrstitev dosegle tudi ob koncu.

Končna lestvica Prve lige:

 1. Timing Mojstrana
 2. Picerija pod velbi Poljče
 3. Strele z Bele
 4. Bad Mammoths
 5. Golazen
 6. Vikingi
 7. Flying Bulls
 8. Trim tim
 9. Black Steelers
 10. Jaka muda
 11. Witch Doctors
 12. Fabrka Team

Ligaški del v Ekstra ligi

V Ekstra ligi, kjer je zbrana vsa kvaliteta našega inline hokeja, ni bilo take dominance, kakor so jo uprizorili Mojstri ‘z Mojstrane v ligi nižje. So bili pa tudi ob koncu prvaki tisti, ki so bili najvišje uvrščeni že po prvem delu – Pacienti. Le-ti so v desetih tekmah dosegli sedem zmag in tri poraze. Niso pa bili najučinkovitejši – ta neformalna titula je pripadla Krofkom, ki so v omenjenem številu tekem zabili 75 golov. Drugi najučinkovitejši so nato pa bili pacienti s 70 goli, tretji pa MST Red Stars s 65 doseženimi goli.

Kar se tiče obramb, je bila najbolj vodotesna tista od IHK Pink Panthersov, ki so na desetih tekmah prejeli petdeset golov, sledili so Pacienti Bled s 56 paki v svoji mreži, tretji najbolj pazljivi pa so bili pri Klubu radovljiških študentov (60).

Končnica v Ekstra ligi

Končnica v Ekstra ligi je bila zaradi majhnega števila ekip nekoliko specifična. Najprej so bile po tri ekipe razvrščene v spodnji in zgornji dom, nato pa so odigrale po klasičnem play-off sistemu. Tudi v tem pogledu so bili najučinkovitejši Pacienti, ki so na šestih odigranih tekmah povprečno zadeli nasprotne mreže po 6,67-krat.Sledili so hokejisti Kluba radovljiških študentov, ki so na osmih odigranih tekmah povprečno dosegali po 6,50 golov na srečanje, tretji v tem pogledu pa so bili Pink panthersi s 5,43 doseženih golov na tekmo.

Tudi pri beleženju obrambnih dosežkov je bilo potrebno upoštevati zgoraj omenjene specifike. V končnici so bili pri branjenju svojih vrat naravnost fenomenalni Pink Panthersi, ki so na sedmih odigranih tekmah povprečno iz svoje mreže na tekmo pobrali le po 2’43 pakov. Drugi najbolj pazljivi, a daaaaaaaaleč od Pinkijev, so bili KRŠ-jevci s povprečno 5,75 pobranimi paki iz svojega gola na tekmo, tretji pa Pacienti s 6,33 paki na tekmo v svoji mreži.

Končna lestvica Ekstra lige:

 1. Pacienti Bled
 2. Pink Panthers
 3. Klub radovljiških študentov (KRŠ)
 4. Red Stars
 5. Krofki
 6. Luftarji

Zaključek

Tisti, ki ste/so pozorno poslušali povedano na zaključni slovesnosti, ste/so lahko ujeli, da se v sezoni 2025 pripravljajo določene spremembe. Morda ne toliko v tekmovalnem smislu, kot pri vodenju samega tekmovanja. Kar se tiče uvrstitev, so menda realni pokazatelj kvalitete in opravljenega v celotni sezoni. Precej godrnjanja je bilo sicer zaznati v Prvi ligi, češ … v takem tekmovanju je sodelovati brez smisla, saj je zmagovalec že vnaprej znan. Tudi napovedi, da naslednje leto določene ekipe več ne bodo sodelovale, če se na tem področju nekaj ne spremeni, je bilo slišati.

A tudi v nekaterih od minulih sezon, so bili recimo v Ekstra ligi zmagovalci že vnaprej znani, pa nato ni bilo vedno tako.  Že res, da so Mojstrančani že dve leti popolnoma dominantni v Prvi ligi in že res, da bi omenjeni gladko lahko sodelovali v Ekstra ligi, pa tudi pod razno ne bi bili kanon-futer, a prisiliti jih k temu nihče ne more. Morda pa bi veljalo razmisliti o sistemu izpadanja in napredovanja?

Kar se tiče Ekstra lige, je tudi dobrodošlo, da se na vrhu ne vrtita ves čas isti ekipi, pač pa je letos prišlo do prenosa žezla v roke Pacientov, ki so pred leti kot zelo mlada ekipa začeli v Prvi ligi, pa potem napredovali v Ekstra ligo, se učili, pridobivali izkušnje, rasli in zoreli ter letos ligo tudi osvojili. Ali podobna usoda čaka tudi Bad Mammothse, ki so – polni mladih hokejistov, prihajajočih zvezdnikov slovenskega ledenega hokeja – letos pomenili pravo osvežitev za Prvo ligo, v naslednji sezoni pa bodo spričo velikega števila že polnoletnih aktivnih hokejistov najbrž prisiljeni tekmovati v Ekstra ligi, bomo še videli.

Kar se tiče mene, kronista dogajanj, bi se čisto ob koncu zahvalil še najbolj vnetim sledilcem na spletnem družabnem omrežju Facebook. Naj na tem mestu omenimo tistega, ki je s konkurenco praktično pometel, saj je praktično vsakodnevno všečkal naše prispevke, jih komentiral in največkrat tudi delil – Denis SADIKOVIĆ. Hvala Sadik!

Omenimo le še obisk spletne strani – povprečno jo je v obdobju od začetka aprila do konca junija obiskalo 301 bralec dnevno, pri čemer je potrebno povedati, da je bila vmes daljša prvomajska pavza, pa ne-igralni petki (ko ni bilo člankov in posledično obiska), tako da se je realni obisk na spletni strani dnevno gibal med 450 in 500 bralci, skupaj pa 25.642 bralcev. Mi bomo v novo sezono tudi na tem področju štartali z nekaj spremembami. Ampak o tem – potem … ko bo za te stvari čas. Za konec le še ena velika

H-V-A-L-A

vsem, ki ste v ligi tekmovali, jo spremljali, v njej sodili, v kafiću bentili nad v talar prispelimi neznanimi letečimi paki, ali pa ste bili morda le taxi službe za nadobudno mladež, ki vam bo te usluge nekoč, ko bodo bogati NHL-ovci, prav gotovo z obrestmi vrnila.

Mimogrede – a veste zakaj je Pepelka tako nikakva pri hokeju? Ker vedno izgubi eno drsalko … ali kakor bi rekel oni zoprni dohtar, ki mu nekateri rečejo celo legenda: drkalko.