Modruje: Marko L.

Da ne bodo uvodi vedno podobni in počasi postali suhoparni, smo danes nanizali nekaj drugačnih dejstev za radovedne bralce:

Ime četrtek izhaja iz staroangleškega Þūnresdæg in srednjeangleškega Thuresday (z izgubo -n-, najprej v severnih narečjih, pod vplivom staronordijskega Þūnresdæg), kar pomeni “Torjev dan”, po norveškem bogu groma in Odinovem sinu Thoru.

Številni germanski jeziki imenujejo četrtek po Thoru; “Torsdag” na Danskem, Norveškem in Švedskem, “Donnerstag” v Nemčiji in “Donderlag” na Nizozemskem.

Ker je Jupiter rimski ekvivalent Thora, je bilo latinsko ime za četrtek “lovis Dies”, kar pomeni “Jupitrov dan”.

V latinščini je bil Jupiter v svojilnem sklonu “lovis” ali “jovis”, zato je večina jezikov, ki izhajajo iz latinščine, to upoštevala pri poimenovanju četrtka, na primer španski “jueves”, francoski “jeudi” ali italijanski “giovedi”.

V krščanstvu veliki četrtek, četrtek pred veliko nočjo, zaznamuje dan, ko naj bi se zgodila zadnja večerja. Vse od takrat naprej pripadniki te vere ne večerjajo 😉

“Vnebohodni četrtek” je 40 dni po veliki noči in je dan, ko naj bi se Kristus povzpel v nebesa.

Včasih se za predstavitev četrtka uporablja astrološko in astronomsko znamenje planeta Jupiter.

Staro ljudstvo Estoncev ob četrtkih ni delalo, četrtkove večere pa so imenovali “večeri Tooru”. Zgodovinarji pravijo, da so se Estonci ob četrtkih zvečer zbirali v svetih gozdovih, imenovanih “Hiis”, kjer je moški igral na dude, ljudje pa so plesali in peli do zore.

V ZSSR je bil četrtek v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja znan kot “ribji dan”, v državnih gostinskih obratih so takrat namesto mesa ponujali ribe.

Thursday je ime šestčlanske ameriške posthardcore rock skupine, ki je bila ustanovljena leta 1997.

V Združenem kraljestvu so volitve vedno na četrtek. To se morda zdi nekoliko nenavadno, zlasti če upoštevamo, da za to ni nobenega posebnega razloga razen tradicije. Zadnje britanske volitve, ki niso potekale na četrtek, so bile leta 1931, ko je bil volilni dan na torek.

Če je bil kdo na četrtek v nekaterih ameriških srednjih šolah v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja oblečen v zelene barve, so ga proglasili za homoseksualca. Hja, dežela hrabrih in svobodnih …

V Avstraliji se večina filmskih premier zgodi na četrtek.

V četrtek, 20. junija 1782, so se nastajajoče Združene države Amerike odločile, da bodo oblikovale blagovno znamko, in za svoj uradni znak izbrale planinskega orla.

Leonardo Da Vinci, umetnik, izumitelj, pionir in genij (in verjetno tudi popotnik skozi čas), se je rodil v četrtek, 15. aprila 1452.

Slovenci pa četrtek seveda imenujemo bolj preprosto – ker je četrti dan v tednu.

In zdaj vi to veste 😀

Kar se tiče hokeja, pa:

———-

Beli z rjavimi fleki proti belim s sinjimi fleki

Image 1  9  – 4  
Image 2

Toplo do srednje vroče vreme morda načeloma stopi kremšnite. Za festinarje pred tekmo ni bilo znano, kako vpliva nanje, pa je bilo zanimivo opazovati, ali se bodo stopili, ali fest razcveteli. Beli z rjavimi fleki so se udarili z belimi s sinjimi fleki, slednji pa so z dvema fest goloma Bureta v prvih treh in pol minutah povedli z dvema goloma razlike. Po osmih minutah in pol je padla v gol belih s sinjimi fleki tudi kremšnita belih z rjavimi fleki za znižanje razlike. Ob koncu petnajste minute so beli s sinjimi fleki dosegli še močno-igrni gol (power play goal, hehe) in spet povedli s +2. Katja ne enih ne drugih belčkov v nadaljevanju ni šparala, pa so se zvrstile izključitve, od odmoru pa sta ekipi na pavzo odšli ob razmerju 3 – 4 v korist belih s sinjimi fleki.

Večji del zadnje kazni, ki so si jo beli s sinjimi fleki prislužili v prvem polčasu, so morali odslužiti še v začetku drugega. Uspelo jim je brez da bi ga fasali. Z dvema goloma v nadaljevanju so beli z rjavimi fleki preobrnili rezultat sebi v prid.. Nasploh so bile tiste minute “njihove”, pa so pred zadnjimi desetimi minutami povedli s 7 – 4. Do konca se belim s sinjimi fleki ni uspelo približati; prav obratno, zaostali so še za dva dodatna gola. Zanimivost: čim smo pohvalili kremšnitarje za konstantni obisk, se je ta prepolovil 😉

Uroš VIDMAR  (1+3) pri zmagovalcih ter Tevž BURAZIN (3+1) pri poražencih sta bila najučinkovitejša na tekmi.

———-

Z rahlo zamudo

Image 1  8  – 11  
Image 2

Z rahlo zamudo – kakor zaradi razmer na cesti – se je začela ekstraligaška žurka med ribiči in preluknjanimi. Obe ekipi sta se sicer dogovorili, da bosta v peti minuti dosegli gol in tako je tudi bilo; prvi so zabili preluknjani, drugi pa prvi od dveh dolenjskih ekip, ki sta imeli nastopiti v četrtkovem večeru. Potem se je pa program nekaj zbegal in so v deseti minuti dva gola dosegli Krofki, namesto enega vsaka ekipa. Okus je bil dober, pa so zabili še dva. V zadnjih dveh minutah polčasa so se Dolenjci vseeno približali na 3 – 5.

Udarneje so v drugem delu začeli Krofki, ki so v dveh minutah zabili trikrat. V nadaljevanju so si rafali sledili tako hitro, da vam vaš omiljeni reporter pri najboljši volji ne zna opisati, kako so bili zabeleženi v zaporedju. Ostaja pa dejstvo, da sta ekipi v zadnjih pet minut rednega dela tekme zarolali ob razmerju 7 – 10 za preluknjane. Sivo-rumeni so nato z igralcem manj zadeli za 8 – 10, bližje pa jim ni uspelo. Končalo se je s tremi goli razlike.

Pri zmagovalcih so po štiri točke dosegli Mark SOJER (4+0), Žiga MEHLE (3+1) in Grega PAZLAR (2+2), pri poražencih pa je bil enako uspešen Jure MARKOVIČ (2+2).

———-

Hockey Rocks zabili v vsaki močni igri (power playu, hehe)

Image 1  4  – 7  
Image 2

Dvoboj jekleno črnih in strupeno rumenih je potekal v idealnih razmerah za igranje inline hokeja. Sredi druge minute so povedli strupeni, ki so dve minuti kasneje svoje vodstvo podvojili. Potem je bil čas pa za dva gola črnih in ob koncu pete minute sta bili ekipi spet poravnani v rezultatskem smislu. Da je zunanja temperatura padla, je bilo vidno tudi na plati, saj je bila tekma polna tempa, akcij na obeh straneh in obramb vratarjev. Za razliko od tekme pred tem, sta tokrat ekipi razmišljali tudi o obrambi. Ob polčasu je bilo 2 – 3 za rumene.

Dvajset minut, ki je imelo določiti zmagovalce tekme, se je začelo z rahlim pritiskom črnih. Po nekoliko nesrečnem karambolu ob koncu 22. minute je bilo s plate potrebnoobrisati nekaj krvi, rumeni pa so dobili dvojno priložnost za gol ob močni igri (power playu, hehe). prvo so izkoristili po 19 sekundah, drugo pa tudi po manj, kot minuti igre z igralcem več in kar naenkrat je bilo 2 – 5. V 31. minuti so se jekleni približali na 3 – 5. Spet so se vrstile priložnosti na obeh straneh, padali pa so tudi goli. Končalo se je z zmago strupeno rumenih za tri gole … morda pa so bili to točno goli, ki so jih črni dobili z igralcem manj.

MVP tekme je bil strupeno rumeni Tilen KRALJ (3+2).